House Uesslingen, 2006⁠–⁠2008

A 300-square-meter detached family house sits on an incline at the periphery of Üsslingen, Switzerland. The home is built as a sustainable, prefabricated timber structure atop a pre-cast concrete basement, while the existing topography shapes its placement. 

go to project
Tanzwerk 101, 2012⁠–⁠2013

Tanzwerk houses the kinesthetic program of Switzerland’s largest dance school, dividing the space into 12 dance studios, a large performance auditorium and workrooms with various service areas.

go to project
Freitag Flagship Store, 2006

A standardised 20-foot shipping container is transformed into a building block for an architectural intervention: A stepped tower rises 9 units up from a 5 x 2-unit base.

go to project
On Labs wins 23' Design Preis Schweiz, 08.11.23

From the jury: "The large-scale project boasts avant-garde spatial designs that have a fascinating appeal. [...] The complexity that arises from the size of the project and the large number of participants was coordinated in an exemplary manner by the group of design players and driven to a manifold result that is of impressive quality down to the smallest details."

go to websitego to project
Vorwerk, 2008⁠–⁠2010

Spilmann Echsle’s refurbishment of a former production facility prioritizes horizontal and vertical flexibility to accommodate various use cases, where the ease of installation and de-installation of the floor and partitioning elements is paramount.

go to project
Roots & Collective Bakery, 2018⁠–⁠2022

Roots, the vegan restaurant which also serves as the canteen for On Running’s team, is housed on the first floor of the Atmos high-rise building in Zurich West, home to 17 floors of On's offices. 

go to project
Halle 550, 2016⁠–⁠2020

The historic ABB halls in Oerlikon prevail as significant architectural testaments to Zurich's industrial past. Their cultural relevance is further accentuated due to their proximity to the commercial and residential areas of Neu-Oerlikon. Following a revision of updated building regulations, these halls are now permanently preserved and, for the most part, designated as protected structures.

go to project
Haus zur Sommerau, 2017⁠–⁠2018

The listed Haus Zur Sommerau in Uetikon near Zurich stands on a ridge next to school buildings, a community center, and the Uetikon church hill. The property is defined by its large garden, featuring "Brezelwegen" pathways, plant beds, enclosures, and historical gates reminiscent of grand bourgeois residences.

go to project
Balgrist Church, 2018
go to project
Google Building G, 2016⁠–⁠2017

Adjacent to Zurich Main Station railway tracks, the interior fit-out of Google’s Building G marks the next phase of the firm’s office expansion following the successful completion of the Sihlpost Zurich.

go to project
Neue Schule, 2014⁠–⁠2017

Through this intervention, the main building, the ancillary building, and the new basement are merged into one unit, while at the same time, the independent expression of the individual parts is strengthened.

go to project
Maag Concert Hall, 2016⁠–⁠2017

A concert hall constructed from simple and inexpensive spruce wood was inserted as a wooden box in a former production hall. In the intermediate area outside the wooden vessel and within the industrial building’s walls, visitors see the raw and honest character of the elementary wooden construction. 

go to project
Rauti-Huus, 2012⁠–⁠2015

Together with the neighbouring building at Albisriederstrasse 226, the commercial building designed by Rudolf Kuhn in 1947 forms an architectural ensemble whose consistent urban appearance represents a piece of Zurich’s industrial architecture. The subtle façade modulations, the rhythmic design of the stair towers and the large and bright entrance areas are typical of the late 1940s.

go to project
House Rüschlikon, 2006⁠–⁠2008

The renovation of a home from the 1950s offers a lesson in spatial economy. 

go to project
House P., 2008⁠–⁠2010

The new six room construction comprises of an attic level, two main floors and an underground garage. Its formal architectural vocabulary is clear, authentic and unadorned.

go to project
Im Heuried Apartment Building, 2020⁠–⁠2024

The characteristic urban morphology of the Heuried residential district in Alt-Wiedikon was established in the late 1940s post-war building boom, when perimeter developments transitioned to housing blocks, and vast green spaces emerged, providing park-like residential settings that remain a signature of this district in Zurich. The typology of this intervention, which is currently under construction, embodies an essentially linear design. 

go to project
Badenerstrasse Apartment Building, 2021

Given the stipulated high-rise typology and its strategic placement at the juncture of the Altstetten, Albisrieden, and Aussersihl districts, this tower design is highly visible from afar and, with its design, introduces a building form that is consistent with its urban surroundings.

go to project
Best Architects 2024
go to publication
Freitag Factory Noerd, 2010⁠–⁠2011

The Freitag factory in Zurich-Oerlikon is housed in the Noerd commercial building. Featuring production facilities and design studios, as well as logistics and administration, the floor, 10’000-square-meter space accommodates over 120 employees. The facility also includes a staff canteen and a factory shop.

go to project
Militärkaserne Zürich, 2020⁠–⁠2026

The military barracks of Zürich are integrated into an extensive compound designed according to the master plan by Johann Caspar Wolff. The northern side of the compound is comprised of stables, a riding arena, depots, the parade ground and the armoury, organized in a staggered, axial arrangement. The grounds extend over the River Sihl, connecting the city centre and the Aussersihl district. 

go to project
On Labs wins Building of the Year 2024

On Labs at Zürich West has been picked by the Archdaily community is the year's best project for office spaces.

go to project
Creative Hub, 2017⁠–⁠2018

To accommodate creative professionals, Spillmann Echsle's strategy for this adaptive re-use of the warehouse into an office and studio framework named "Creative Hub" considerably repairs the existing spaces by stripping away double floors, suspended ceilings, and partition walls.

go to project
Freitag Factory Maag, 2003
go to project
Learning Factory, 2011

The objective of this competition was to transform an existing industrial hall, turning it into an inspiring training hub for knowledge sharing for an international company.

go to project
On Labs, 2018⁠–⁠2022

Spillmann Echsle’s interior fit-out for On, a collaboration with Specific Generic of Stockholm, reflects the architectural logic of the building as a whole and forms a spatial link between the two different worlds of product development housed within: the “lab”, which occupies the structure’s four-storey base, and the “neighbourhoods” above, where marketing, logistics, and sales activities take place.

go to project
Brunnenhof Radio Studio, 2020⁠–⁠2025

The Radiostudio Brunnenhof complex, located in Zurich’s sixth district, was built in two phases: the first by Otto Dürr from 1932–1937 and the second by Willy Rost and Max Bill in 1967 and today, parts of the complex are listed. With the surrounding Unterstrass neighbourhood experiencing rapid growth and changes, there's an increasing demand for educational spaces and associated programs such as after-school programming. Once the complex is vacated by the radio studio, the building ensemble will be converted into a secondary school and a music center.

go to project
House of Switzerland, 2014

The House of Switzerland is a mobile building that serves a diplomatic function representing Switzerland’s prfessional sporting interests, traveling to various international locations. Its wooden construction displays a concurrence between traditional carpentry and state of the art timber engineering. The largely standardized construction consists of 193 elements, manifesting a clear, tectonic expression. 

go to project
load more
worksabout
23.02.24Project UpdateOn Labs wins Building of the Year 2024

On Labs at Zürich West has been picked by the Archdaily community is the year's best project for office spaces.

go to project
29.01.24Project UpdateKantonsrat Zürich approves funds for Militärkaserne

After the cantonal police used the military barracks in Zurich for around 30 years, the education center for adults is to move into the historic building in future. The cantonal government is approving around CHF 122 million for the overall renovation of the building.

go to detailsgo to project
19.01.24Project UpdateTenants have begun moving into Heuried

As of last week, our project Im Heuried has been handed over and tenants are slowly moving in.

go to project
15.12.23Project UpdateDismantling has started at Forchstrasse

Careful dismantling of architectural elements has started at Forchstrasse, where outdated housing units and a street-facing office block will be converted into new housing.

go to project
07.12.23Project UpdateBrunnenhof: Max Bill wing nearing completion

The Willy Rost and Max Bill design wing of the former Radio Brunnenhof is nearing completion. Facade elements have been brought to current regulation, interior spaces have been retrofited for the incoming school program, and the ground-floor is being converted into a cafeteria.

go to project
08.11.23Project UpdateOn Labs wins 23' Design Preis Schweiz

From the jury: "The large-scale project boasts avant-garde spatial designs that have a fascinating appeal. [...] The complexity that arises from the size of the project and the large number of participants was coordinated in an exemplary manner by the group of design players and driven to a manifold result that is of impressive quality down to the smallest details."

go to websitego to project
23.09.23Project UpdateMilitärkaserne: conservation efforts progressing at fast pace

As part of the guidelines of renovation and conversation of enlisted buildings, our team is paying weekly visits to the site and documenting the discoveries being made as decades of overlays are carefully peeled off to reveal concealed originary elements at Militärkaserne.

go to project
16.06.23CompetitionNordtrakt Hauptbahnhof, 1st prize

We’ve won the competition for the conversion of Zürich HB’s Nordtrakt!

Partial areas of the north wing of Zurich Main Station are being freed up for new retail uses. The design proposes a new area arranged around the existing atrium and spatially linked via a central staircase and over two floors.

go to websitego to project
26.04.23Project UpdateBrunnenhof has received construction approval

The project aims to integrate the operational requirements of a school into the building fabric as seamlessly as possible while also making the formal disposition of the existing structures more legible.

go to project
23.02.23Project UpdateFunding for Militärkaserne has been approved

Militärkaserne has received green light for funding. The building fits into the axially arranged and staggered overall complex with stables, riding hall, magazines, the parade ground and the arsenal buildings to the north, which were created according to the general plan by Johann Caspar Wolff.

go to project
01.09.22PublicationsAtlas Mehrgeschossiger Holzbau

"The atlas provides architects, engineers and timber specialists with the essential specialist knowledge of the new system and construction methodology, from design to prefabrication and on-site joining. It creates mutual understanding among all project participants [...] and provides the necessary technical expertise to confidently represent timber construction."

go to detailsgo to projectgo to publication
01.07.22Project UpdateOn Labs is now operational

Our collaboration with Specific Generic has produced On Labs, the brand's HQ in Zürich. The fit-out reflects the architectural logic of the building as a whole and forms a spatial link between the two different worlds housed within: the Lab, which occupies the structure’s base, and the Villages above, where marketing, logistics, and sales activities take place.

go to detailsgo to project
15.06.22Project UpdateTiefenbrunnen Vuelo: green-light after 10 years

From the Limmattaler Zeitung:
"[...] construction of the elongated building on the approximately 6,500 square meter site is set to begin in 2024. At the same time, the station square is to be redesigned and traffic calmed. Retail and restaurant uses are planned for the ground floor of the new building"

go to project
01.06.22Project UpdateConstruction at Heuried has begun

The foundations and core, only concrete elements in the project, have been cast. Wood system, including the envelope, are on their way for a quick assembly.

go to websitego to project
15.12.21Competition2nd place for Neumünster Park

Our proposal for new housing blocks at Neumünster Park came close to winning. Click below to see our vision for the area.

go to project
02.12.21Project UpdateBederstrasse 66 is up and running

This fit-out project for a prominent tech company has transformed conventional office space into a dynamic work environment comprising workstations, meeting rooms, cafeteria among other spaces for collaboration.

go to project
01.12.21PublicationsDe Aedibus

The edition n.90 of De Aedibus gives readers insight into the office's most recent realisations and traces back their path since the 2006 Freitag Tower Project, which brought them to the Swiss architectural forefront, to the more recent works of housing and reconversion in the Zürich scene.

go to detailsgo to websitego to publication
30.11.21AnnouncementWe've moved!

Our beloved office space at Englischviertelstrasse had become too tight for our growing team.

You can now find us at Samariterstrasse 7!

31.10.20Project UpdateHalle 550 has been completed

The recently opened venue is located in Oerlikon, across from the MFO Park, and offers versatile spaces for all types of events.

go to project
09.10.20Project UpdatePlans for im Heuried have been submitted

the new development in the vicinity of Freibad Heuried will have a wood structure, terraced balconies and a diverse range of apartment typologies.

go to project
previous
close
next